Napsütés, fürdőruhás lányok, Ray Ban-szerű napszemcsi mindenkin és hibrid multikulti hangulat – így lehetne röviden összefoglalni a Volt Fesztivál lazázós első napját.

 

Leszámítva, hogy tavaly beugrottam hegyaljás Motörheadre, valamint tavalyelőtt épp itt Volton megnéztem az Art Brutot, öt éve nem voltam magyar fesztiválon. Így egész nagy lelkesedéssel jöttem el Sopronba, még a 2006-os Szigeten vásárolt Placebo-pólómat is előtúrtam az ágyneműtartóból, hogy ott vegyem fel a fonalat, ahol elhagytam.

 

A fesztivál első napja egyben a magyar EU elnökség záróakkordja is volt, sajnos Schmitt Pál előrehozott beszédéről lecsúsztam. Viszont a cigányzenére koncentráló, vonatkozó tematika szinte valahány színpadon jelen volt, kicsit ilyen modern világzenés hangulatot adva a fesztiválnak. A multikultiság és a hangsúlyozott európaiság ellenére azonban a Volt a magyar középosztálybeli fiatalok fesztiválja. Rengeteg emberrel beszélgettem az első nap folyamán és mindössze egy osztrák társasággal találkoztam, ugyanígy harminc év felettieket is csak elvétve lehet látni.

 

 

A zenei felhozatalt bizonyára lehetne kritizálni, de – és ezt az általam megkérdezettek válaszai is alátámasztották – a Volt elsődleges vonzereje a családiasságában rejlik. Úgy éreztem, csomóan elsősorban magáért a fesztiválért jöttek, és az csak másodlagos dolog, hogy ebben az évben kik is lépnek fel. Szóljon valami zene és érezzük jól magunkat - nehéz is ebbe belekötni. Persze ez a benyomás feltehetően annak is köszönhető, hogy a szimpátiát felkeltendő placebós pólóm ellenére, a fekete ruhás, gyanúsan a My Chemical Romance-re érkezők rendre elutasítottak, amikor megpróbáltam tőlük kérdezni, hogy mizu, mire jöttetek, hogy vagytok? Mindenki mással viszont simán le lehet állni beszélgetni, még a biztonsági őrökkel is tök jót beszélgettem.

 

A fesztivál fő trendje egyértelműen a Ray Ban, vagy Ray Ban-forma szemüveg - bármilyen színben, emellett rengeteg emberen volt ilyen titokzatos zöld, „Vetted? Köszi” feliratú matrica, amit állítólag, ha jól látható, feltűnő helyre ragaszt a fesztiválozó, akkor ingyensört kap érte. Sajnos olyannal nem találkoztam, aki megkapta volna már érte a jutalmat. Napközben volt egy olyan érzéki csalódásom is, mintha dupla annyi lány lenne, mint fiú, de ez szerintem a jó idő számlájára írható fürdőruhára vetkőzésnek volt köszönhető, mert este My Chemical Romance-en meg mintha a fiúk lettek volna többségben. Utána zavaromban ittam jó pár csapolt sört, amitől berúgni nem sikerült, viszont másnapra szuperül kiszáradtam :/