Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Az AC/DC megnyugtatja a nagy fehércápát

- adta hírül a döbbenetes felfedezést az ausztrál sajtó (amit mi nem olvasunk, az NME hívta fel rá a figyelmet). Ezt Matt Waller kutatta ki, aki abból él, hogy cápanéző túrákat vezet. Azt hallotta valakitől, hogy egyes búvárok zenét hallgatnak a víz alatt, és észrevették, hogy ez hatással van a cápák viselkedésére. Végigment a cd-gyűjteményén, és azt tapasztalta, hogy az AC/DC hatására a nagy fehércápák agresszivitása csökken, inkább kíváncsivá lesznek, olykor még az arcukat is odadörgölték a hangszóróhoz.

A tenger legveszélyesebb ragadozói között számon tartott fehércápának nincs füle, úgyhogy sajnos nem konkrétan a dalok (ezen belül leginkább a You Shook Me All Night Long) hatnak rájuk, inkább a bennük használt frekvenciák. Matt Waller tovább szeretné folytatni kutatásait. Egy, a cikkben megszólaltatott cápatudós szerint lehet, hogy még csak nem is a frekvenciákról van szó, hanem hogy a cápák minden új dolgot szeretnek megvizsgálni, és a zene ilyen újdonságnak számított nekik.

2009-ben volt egy kutatás, amiből az derült ki, hogy a tamarin majmokat hidegen hagyja az emberi zene, kivéve a Metallicát, mert az megnyugtatja őket.

0 Tovább

Döbbenet! Kemény zenére agresszívabban vezetünk, Coldplayre nyugodtabban!

Újabb megrázó tudományos eredmény, ez most egy brit autóalkatrész-kereskedő cég tudományos felméréséből jött ki. A zenehallgatás és vezetés közötti tudományos összefüggéseket vizsgálva feltárták, hogy tíz emberből kilencre hatással van az a zene, amit vezetés közben hallgat; tízből öt azt mondta, hogy a muzsika hangjai hatására rövidebbnek tűnik az utazás.

A tudósok szimulátorba is beültettek kísérleti alanyokat és vizsgálták nemcsak azt, hogy a zene hatására hogyan változik a vezetési stílusuk, hanem a vérnyomásukat is. Kiderült, hogy a hangos, agresszív, gyors zene megemeli a vérnyomást és egyben az átlagsebességet is. A következő listát is összeállították:

A top 5 szám, ami növeli a vérnyomást és ezáltal a sebességet

Beastie boys –Sabotage

Prodigy - Fire starter

Papa roach – To be loved

Kanye West – Stronger

Rachmaninov – Cisz-moll prelűd

A top 5 szám, ami szinten tartja a vérnyomást és biztonságosabbá teszi az utakat

Vivaldi – Négy évszak

Jack Johnson – Breakdown

Adele – Someone like You

Coldplay - Yellow

Fleetwood Mac – Landslide

0 Tovább

quart

blogavatar

Ami a Quart.hu-ból kimarad

Utolsó kommentek