Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Fesztiválmosógép idősödő zenerajongóknak

2013-ban az "idősödő és egyre igényesebb zenerajongók" kedvéért mosógépeket helyeznek üzembe a Glastonbury fesztiválon - amely többek között arról ismert, hogy rengeteg az eső és sár. Továbbá jobb vécéket is ígért a fesztivál illetékese; arról viszont nem beszélt részletesen, hogy pontosan hogyan fognak működni a mosógépek. (Azért 2013-ban, mert 2012-ben nem lesz Glastonbury.)

0 Tovább

Meztelenkedés és pávatoll: nézz körbe Woodstockban!

43 éve ezekben a napokban (augusztus 15. és 18. között) zajlott a hippizmus apoteózisa, a Woodstock fesztivál. Aki unja a szigetes képeket, vagy éppen felkeltették az érdeklődését a Sziget-látogatók által előszeretettel viselt Woodstock-plók, az tekintse meg a Life magazin fotósainak a helyszínen készített, nagyrészt még soha nem publikált fotóit: ide kell hozzá kattintani.

1 Tovább

"Nyomjuk a csikidámot" - Szikora Robi és az R-go gidák a Volt fesztiválon

A szafarival fűszerezett katonai stílus megalkotója, Szikora Róbert, jövőre ünnepli R-go zenekarának harminc éves évfordulóját. Robiról életműfilm is készül. A magát mélyen vallásosnak tartó énekes azt vallja, "tobzódni a színpadon kell", a művésznek pedig példát kell mutatni. A pörgős koncert után elég csak egy pohár bor, hogy csillapítsa adrenalinszintjét, így kimarad a fesztiválon megszokott italozás és éjszakázás. A soproni Volt fesztiválon ismét a gidák gyűrűjében jelent meg. Kattints a képre a helyszíni zenés riportért a színfalak mögül!

 

Fotók: Pályi Zsófia [origo]

1 Tovább

Így isznak a Volton

2 Tovább

Na mizu, mizu, mizu? Buli, buli, buli – Rövid interjú Flour Tomival

Sikerült elcsípni a programfüzetben írtakhoz képest a Volton két órával később fellépő Flour Tomit egy gyors interjúra. Tök szimpatikus figura benyomását keltette, örömmel válaszolgatott a kérdéseimre, és a végén még nekem kellett szabadkoznom, hogy sajna rohannom kell valami koncertre. Eddig is egyértelmű volt, ha bármelyik magyar előadóval elmehetnék bulizni, akkor az Fluort választanám – és ez nem is változott meg. Nagy fless volt az interjú!

 

Á: A legutóbbi quartos interjúd óta eltelt időben nem igazán maradt olyan magyar ember, aki ne hallotta volna a Mizut. Hogy éled meg ezt a nagy figyelmet?

 

F: Szerintem jól kezelem, és nem változott meg belül semmi. Ami mondjuk nehéz, hogy iszonyat sok a fellépés és néha lebetegszem. Ezt tudnám mondani hátránynak. Amúgy az egész nagyon jó és imádom.

 

 

Á: Az underground rapszcénából, ahonnan indultál, milyen visszajelzéseket kapsz?

 

F: Igazából jóban vagyok az underground hiphopos előadókkal. Most délután léptünk fel például a VOLTfolión a Hősökkel és a Punnany Massiffal. Előadói szinten minden ugyanúgy oké, ők a mai napig respektálnak és benne vannak a közös dalokban. Inkább a közönségnek sok, de ezt meg is értem. Nyilván annak, aki csak underground hiphopot hallgat sok egy ilyen house-elektró megőrülés. Nekem is sok lett volna öt éve, csak közben változott az ízlésem.

 

Á: A Mizuból igazi megosztó dal lett, a fél ország imádja, a másik fele pedig a falra mászik tőle. Mit gondolsz erről?

 

F: Nincsenek nagy paráim belőle, csak azt nem szeretem, amikor részeg emberek meg akarják fejteni. Odajönnek, hogy „hé, ebben most mi az érték? Figyelj, ezt most miért?” Ebben nem az értéket kell keresni, ez egy olyan dal, amire mosolyogsz vagy ordítod a buliban. Ez nem arra lett szánva, hogy a könyvtárban fellapozd, ez egy egyszerű bulidal. Persze mindenkinek nem tetszhet, ezt felfogtam és értem, és azt is, hogy valakiknek már sok. Nagyon sokat vagyok kereskedelmi tévében, rádiókban, újságok címlapján, állandóan ott vagyok előttük, és aki utál, az még jobban meg fog utálni, mert elege van belőle, hogy hazamegy meló után, és megint ezt a köcsögöt kell néznie, pedig nem akarja.

 

 

Á: A Mizunak csomó feldolgozása született már, neked melyik a kedvenced?

 

F: A legeslegnagyobb kedvencem, amikor két másféléves kisgyerek énekli a kertben, az extra, azt imádom. A Keshé is nagyon jó, és nem tudom, hogy az Irigy Hónaljmirigyet mennyire lehet annak venni, de azt is imádom.

 

Á: Ke Tal?

 

F: Az elég erős. Hát van egypár, igazából mindegyiket szeretem. Mindegyikben van egy pici Fluor, úgyhogy tök király. De azért valljuk be, sokan akarnak most ezen hullámlovagolni, hogy ilyen hülyén mondjam. Mindettől függetlenül ezeknek örülök. Külföldön amúgy ez nagyon pörög, például volt a 50 Cent Ayo Technology-ja, és megcsinálta a Milow. Tök nagy sikere lett. Az szerintem tök nagy dolog, hogy ilyen elektrós popdalhoz születik egy lounge-os cover, amilyen a Kesh készített.

 

 

Á: Buli után mi lesz? Buli?

 

F: Aha, megyek tovább Pápára fellépni, meg VOLTfolió után is volt még egy fellépésem. Én ma megyek mindenfelé. Hétvégén átlagban négy-öt bulit le szoktam nyomni naponta. Nagyon durván pörgés van most. Igyekszem így is kiélvezni a bulit, csak nehéz. Azért is, mert tök kimennék bulizni, szétnézni, de most is, amikor jöttem már egyből beszóltak.

 

Á: Ez kár.

 

F: Hát ja, kár. 

0 Tovább

„Egy ilyen interjú is tud minket inspirálni” - beszélgetés a Tankcsapdával

Alapvető élmény volt számomra, amikor láttam a Fiúk ölébe lányok című Tankcsapda-szám klipjét, amiben egy medencében őrjöngött a zenekar, valamint életem első rockkoncertje is egy ’csapda-buli volt. Ezért különösen örültem, hogy a Volt Fesztivál második napján a zenekar sűrű beosztása ellenére azért sikerült öt percre elcsípni őket. Kicsit izgultam, ezért vétettem egy apró hibát is! Szereposztás: Lukács Laci = L, Cseresznye = Cs, Fejes Tomi = F.

 

Á: A délutáni sajtótájékoztatótokon is meséltétek, már a legutóbbi sorlemezetek, a Minden jót megjelenése előtt felmerült, hogy az Új nap vár című dalhoz készítsetek klipet. Mégis úgy alakult, hogy lassan két évvel a lemez megjelenése után került erre sor.

 

Cs: Vártuk, hogy aktualitása legyen a dolognak, hogy tavasz legyen, meg nyár. Amúgy meg csak így alakult.

 

 

Á: A Minden jót című lemezetek nekem úgy tűnt, mintha egyfajta visszafordulás lenne a korábbi punkosabb anyagaitok felé. Emellett a dalszövegekben konkrét utalások is voltak korábbi dalaitokra. (Az Új nap vár például a Gyűrd össze a lepedőt című korai dal tematikáját játssza újra.) Lassan aktuális lesz egy újabb lemez. Milyen irányokban gondolkodtok?

 

L: A legutóbbi lemezünk a zenekar húszéves jubileumi évében jelent meg. Jóllehet, nem volt benne ilyen egyértelmű szándékosság, de azért van rajta egy-két olyan dal, amelyiknek a dalszövege visszautal korábbi időszakokra. Mert ez egyfajta korszakhatár volt. Húsz év egy elég kerek dolog. Nyilván az új lemezen nem azzal fogunk foglalkozni a dalszövegekben, hogy milyen volt régen, hanem egész egyszerűen új dalok lesznek. Egyébként beletaláltál a dologba, mert épp a napokban kezdjük el azt a munkát, ami során az eddig összeállt dalokat visszük le a próbaterembe. Néhány héten, vagy egy-két hónapon belül biztos lesznek már új számok is, de hogy ebből mikor lesz új lemez, azt egyelőre nem tudom még megmondani.

 

Á: Huszonkét év után, hogy tudtok rápörögni egy bulira? Van valami különlegessége számotokra a Volt Fesztiválnak? (Itt kicsit bénáztam, a mindenki jusson szóhoz igazságos elvét követve, a Fejes Tominak szegeztem a kérdést, aki nagyjából tíz éve csatlakozott a Tankcsapdához – de vette a dolgot.)

 

F: Huszonkét év alatt az ember csomó dologgal találkozik, és például egy ilyen interjú is tud minket inspirálni, mert ilyen kérdéssel még nem nagyon találkoztunk. Igazság szerint megvannak a jól bevált módszerek, mindenki a saját rituáléja szerint készül fel egy koncertre. Tudjuk, hogy kinek milyen metódus szerint épül fel az, hogy a színpadon a maximumot tudja nyújtani. De ilyen, hogy közös tánc a tűz körül, meg hasonlók nincsenek.

 

Cs: Egyébként teljesen mindegy, hogy hol játszol, Volt Fesztiválon vagy a Szigeten, vagy akár szombaton a gergelyugornyai kempingben vagy strandon. Az emberek mindig a legjobb formánkban akarnak minket látni. Nézőszámtól függetlenül mi mindig arra törekszünk, hogy a legjobbat tudjuk magunkból kihozni.

 

 

Á: És fesztiválfellépések és a klubkoncertek közt sincs semmi különbség?

 

L: Alapvetően egy önálló klubkoncertre szinte csak olyan emberek jönnek el, akik a Tankcsapdára kíváncsiak. Egy fesztiválra ilyen szempontból sokkal heterogénebb közönség érkezik. Ezért egy-egy fesztiválfellépés, amilyen a Volt is, számunkra is kiváló alkalom, hogy olyan emberekhez is eljuthassunk, akik akkor vannak először rock koncerten vagy fesztiválon. Ezért a műsor összeállításában is igyekszünk erre figyelni a dalok kiválasztása folyamán. Amúgy a szabadtéri buliknak és a klubkoncerteknek is megvan a sajátos hangulata, számunkra a kettő egymást kiegészíti.

 

Á: Egész délután promóciós rendezvényeken vettetek részt, marad idő élvezni a fesztivált, vagy koncert után egyből menni kell tovább? Megnéztek valamit a Volton?

 

Cs: Megnézzük a Sum 41-t és a Primust, meg magunkat.

 

F: Mivel elég sűrű a program, ezért koncert után utazunk tovább. De azért bele szoktunk nézni egy-két koncertbe.

 

L: Azért, őszintén szólva, a Volt az egyik legjobb fesztivál a helyszín szempontjából. Kiváló színpad mögötti résszel, backstage-dzsel rendelkezik, ahol én például kiválóan érzem magam, van egy csomó ingyen pia, érted.

 

(Nevet mindenki.)

 

Á: Köszi, akkor találkozunk este a koncerten!

 


1 Tovább

Percalapú belépőjeggyel a Moby-koncertre

A hazai mobilozók percalapú belépőt is válthatnak az idei Volt Fesztiválra: az SMS-ben aktiválható jeggyel a pénteki Moby-koncerten percenként hatvan forintért vehetünk részt. A csúcsidőn kívülre eső koncerteket feleennyiért lehet felkeresni.

A hazai mobilszolgáltatók ügyfelei nem csak hagyományos, hanem készülékükről elküldött szöveges üzenettel igényelhető jegyet is válthatnak a soproni zenei fesztiválra. A virtuális jegyek aktiválásához szolgáltatótól függően a 20-as, 30-as vagy 70-es előhívóval kezdődő 810-9998-as számra (pl. +36308109998) kell elküldeni a VOLT üzenetet, majd a visszaigazoló SMS-re válaszul továbbítani az OK szót jóváhagyásként. A mobilparkoláshoz használható Eme Zrt. ügyfeleinek a +36303444390-es számra kell küldeni ugyanezeket az üzeneteket.

A beérkezett SMS önmagában nem jogosít belépésre, az üzenetben kapott kódot fesztivál bejáratánál elhelyezett Percalapú Fesztiváljegy Pontokon kell bemondani a Volt karszalagjának átvételéhez. A Volton való részvétel csúcsideje 18.00 és 1.00 óra között van, ekkor a percdíj 60 forint, egy órányi ott tartózkodás tehát 3600 forintba kerül, míg csúcsidőn kívül feleennyit kell fizetni. Ha valaki mégis egész nap maradna, 11 500 forintban maximálják mobiltelefonos jegyvásárlásának költségét.

A fesztivál több pontján elhelyezett QR-kódok segítik a tájékozódást, amelyek a telefonokkal lefotózva digitális programfüzetként funkcionálnak. A T-Mobile nem csak a mobiltelefonos jeggyel van jelen a fesztiválon, hanem egy tizennégy számítógépes, ingyenes böngészést biztosító internetkamionja is a Volton parkol. Emellett a cég fesztiválos képviseletén pedig a lemerült telefonok feltöltésére is van lehetőség. A zenei fesztivál idejére a vállalat külön optikai hálózatot is kiépített a Voltra, hogy a rendszerek képesek legyenek megbirkózni a látogatók tömegével.

 

Támogatott tartalom

0 Tovább

Le nem vennék az istenért sem - éjjel-nappal napszemüvegben

Mindegy, hogy van-e benne üveg vagy nincs, csillag formájú vagy rószaszín, a lényeg, hogy legyen. A napszemüveg, úgy tűnik, a Volt fesztivál nélkülözhetetlen kelléke. További napszemüveges képek a fotóra kattintva!

0 Tovább

Felhők gyűlnek össze a Volt Fesztivál fölé

Elég durva felhők gyűlekeznek már jó ideje a Lővérekben, de az eső csak nem kezd el esni. Akármi is legyen, a tudósítás folytatódni fog, ilyen szituban pont hogy van gyakorlatom. Legutoljára az Eddára mosolygott ki a felhők közül a nap; ennek Pataki Attila is megörült. Amúgy viszonylag kevés ember előtt játszott az Edda a nagyszínpadon, de lelkesek voltak, és a nekik szánt egy órát is megköszönték. A vége felé a Hűtlen című dalt egy csöppet aktualizálva játszották:

 

 

Ettől függetlenül, de ezzel együtt is, számomra teljesen rendben volt az Edda. Nekem azt hiszem szimpatikusabb is, hogy még mindig tolják rendületlenül, miközben mi meg lassan szedjük le a Kispál-képeket a falról. A Flour Tominak beszóló, a közönséget vonatoztató és a nagy lazaságukban régi dalokkal villogó Animal Cannibalshez képest pedig igazi vagányság bőrkabátban, farmernadrágban és hozzá természetesen tornacipőben tolni ezt a teátrális valamit. 

 

 

Az Edda még csak működött ebben az elszomorodó időjárásban, de a Primust sajnos megölte a nagyszínpad és a hidegfront kombója. Nagyon kevesen vannak, a szél miatt a színpad mögül is le kellett szedni a fekete függönyt. Pedig tényleg izgalmasnak tűnik a zenekar, egy kisebb színpadon biztosan jól működne. Van két hatalmas asztronauta is a színpadon, a zenekar meg ebben a pillanatban is tolja a játékos jazzes, funkos, sokszor nehezen követhető rockzenét.

 

 

A két zenekar között pedig láttam egy ilyen szuper pólót, amiről megtudtam, hogy a Shapat Terror nevű számomra tök új zenekarra utal:

 

 

Végül egy kis praktika: aki mostanában tervez kijönni Voltra, az feltétlen hozzon napszemcsit. Rettenetesen keveri a szél a port, úgyhogy azon túl, hogy még mindig iszonyúan menő kellék, még hasznos is!

 

 

(Itt a sajtószobában mindenki azt jósolja, hogy eső nem lesz. Egro marad a por és mondom:hozzatok napszemüveget!)

1 Tovább

Interjú Vikivel, az Alvin és a mókusok basszusgitárosával

Sose felejtem el, amikor egyik haverommal a Máshol járszot énekeltük egy panelház nyírkos alagsorában bő tíz éve nyáron, amikor mindenféle külföldi lányokba voltunk szerelmesek. Azóta csomó minden megváltozott, rájöttünk például arra, hogy a magyar lányok is szuperek ám! A My Chemical Romance előtt megkérdeztük Csoma Vikit, hogy az Alvin és a mókusokkal mi is történt azóta – hogy kerek legyen a dolog.

 

Á: Az évek alatt rengeteg dalotok összegyűlt. Hogy szoktátok összeállítani a koncert programotokat? A régi, vagy az új dalokat preferáljátok inkább?

 

V: Az a helyzet, hogy egy koncert programot borzasztó nehéz összeállítani. Pont amiatt, mert nagyon sok lemezünk van, nagyon sok dalunk és minden korosztály mást szeret. De nem is bontanám le korosztályra, inkább egyéne válogatja. Próbáljuk mindenkinek kielégíteni a vágyait, tehát minden lemezről játszani. Másfél órába nagyjából 20-22 dal fér bele, miközben jóval több, mint száz dalunk van. Tehát nagyon nehéz, de nem hagytuk el a régi dalokat sem.

 

 

 

Á: Az újabb YouTube-videóitok nézettségét elnézve, nekem úgy tűnik, hasonlóan jól működik a zenekar, mint mondjuk tíz éve.

 

V: Nagyon örülök ennek, ezért van értelme újat csinálni.

 

Á: Meghallgatva az újabb dalaitokat, az volt a benyomásom, hogy túl sokat nem változtattatok stílusban, inkább technikailag lettek kidolgozottabbak a dalok. Hogy látod ezt?

 

V: Muszáj változni és fejlődni, rengeteget próbálunk a hangzáson változtatni, hogy a dalok kicsit máshogy szóljanak, a dalok stílusában is szélesíteni a repertoárt. Nem szeretnénk leragadni egy szűk stílus keretein belül. Eltelt tizennyolc év, változik a zenei ízlésünk, változnak a gondolataink. Általában a gondolatok formálják a zenét, és ez fordítva is működik. Vannak akik a régi dalokat kérik, de sokan vannak azok is, akik az újakat. Persze próbáljuk úgy alakítani a műsort, hogy az új dalokat is megismerhesse a közönség.

 

 

Mik hatnak rátok mostanában? Milyen zenekarokat hallgattok?

 

A punkzenénél azért megmaradtunk; a régi nagy kedvencek, még mindig nagy kedvencek. De azt nem mondanám, hogy egyes zenekarok hatnak ránk. Inkább életérzések és gondolatok jelennek meg a dalainkban. Én erről nehezen tudok beszélni, hiszen Alvin írja a szövegeket és a zenét egyaránt. Persze, van amikor kicsit skásabb lesz a végeredmény, máskor hardcore-osabb, de ezek általában a dalok mondanivalójának függvényében alakulnak.

 

Nemrég jelent meg egy akusztikus lemezetek. Ez rockzenekaroknál elég bevett gyakorlat, punkzenekarok esetében már ritkább az ilyesmi. Kihívás miatt próbáltátok ki ezt a dolgot, vagy?

 

Amiatt is, valamint azért mert van egy csomó dal, amit sima koncerten nem tudunk eljátszani, mert valamiért nem alkalmas rá. Szerettük volna ezeket a dalokat eljuttatni az emberekhez egy másik koncert formájában, és így jött ez az unplugged-koncert ötlet. Az amúgy nem egy koncert volt csak, hanem egy egész turné. Nagyon érdekes, mert olyan emberek mondják, hogy „hú, ez baromi jó”, akik egyébként nem valószínű, hogy meghallgatnának minket. Persze, vannak, kik azt mondják, hogy inkább maradnak a hagyományos koncerteknél.

 

Mostanában elég népszerű a nyugati pop punk zenekaroknál az ún. punkrockopera-szerű konceptlemez készítése. Ti nem gondoltatok rá, hogy valami ilyesmit, szervesen összefüggő anyagot készítsetek?

 

Úgy gondolom, hogy a lemezeinknek mindig van egy egységes hangulata. Tehát van a számok közt van egyfajta kapcsolat. Alvint amúgy foglalkoztatja, hogy egyszer csináljon egy egészestés összefüggő, színdarab-szerű valamit. Hogy ez mikor lesz meg, nem tudom, de szerintem egyszer biztos megcsinálja.

 

 

Mit csinálok a Volt Fesztiválon? Megnéztek valamilyen koncertet?

 

Még most, koncert előtt szeretnénk szétnézni, a My Chemical Romance-re tuti ránézünk. De borzasztó későn kezdünk, és csak kettőkor fogunk végezni, Nyíregyházáig pedig baromi hosszú a hazaút, így túl sok időnk nem lesz. De nagyon szeretjük ezt a fesztivált és jó ide visszajönni. 

0 Tovább

Arcok az Európai Unióból - megkezdődött a VOLT

Az idei VOLT Fesztivál egyben az európai uniós magyar elnökség hivatalos záróbulija. A korábbi években, zömében magyar közönséget vonzó fesztivál idén egy újabb színnel gazdagodott: az Európa Kempinggel. A 27 tagállam mind képviselteteti magát pár fővel az apró, intim hangulatú kempingben. Meghívott amatőr zenészek ők, akik velünk fesztiváloznak. Kattintsd végig!

0 Tovább

Mától Volt fesztivál

Talán már észrevettétek, hogy új külsőt kapott átmenetileg a Quart blog, méghozzá azért, hogy mostantól négy napig a Volt fesztivállal foglalkozzon. Már lent vannak munkatársak, akik a helyszínről tudósítanak majd és tolják a kontentot, négy teljes napon keresztül: szövegben, képben, videóban egyaránt.

Egész biztosan szó lesz majd a mai bejegyzésekben az idei fesztivál talán legfontosabb fellépőjéről, a tényleg nagy halnak számító My Chemical Romance együttes esti fellépéséről, de a mai nap érdekességei közé tartozik a magyar EU-elnökséget búcsúztató záróbuli, továbbá a köztársasági elnök helyszíni látogatása. És el ne felejtsük, de ma lép föl több, a roma kultúrát reprezentáló zenekar is a fesztiválon, szintén az EU-záróbuli keretében.

0 Tovább

quart

blogavatar

Ami a Quart.hu-ból kimarad

Utolsó kommentek